Belçika, Tek Kullanımlık Elektronik Sigara Satışını Yasaklayan İlk AB Ülkesi Oldu
10.01.2025

Belçika, Tek Kullanımlık Elektronik Sigara Satışını Yasaklayan İlk AB Ülkesi Oldu

Sağlık ve çevre nedenleriyle yasaklanan ürünler, Milano'da açık havada sigara içme yasağıyla birlikte yürülüğe girdi

 

Belçika Sağlık Bakanı: "Elektronik sigaralar çoğu zaman nikotin içerir. Nikotin, nikotine bağımlılık yapar. Nikotin sağlığınız için zararlıdır."

 

Belçika, gençleri nikotine bağımlı olmaktan korumak ve çevreyi korumak amacıyla tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklayan ilk AB ülkesi oldu.

 

Tek kullanımlık elektronik sigaraların satışı, 1 Ocak itibariyle Belçika'da sağlık ve çevresel nedenlerle yasaklandı. Aynı gün, AB ülkelerinin tütün ürünleri üzerindeki denetimleri sıkılaştırma tartışmaları devam ederken, Milano'da açık havada sigara içme yasağı da yürülüğe girdi.

 

Geçen yıl yasağı duyuran Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, elektronik sigaraların topluma ve çevreye "son derece zararlı" bir ürün olduğunu söyledi.

 

"Tek kullanımlık elektronik sigaralar, sadece yeni tüketicileri cezbetmek için tasarlanmış yeni bir ürün." diyen Vandenbroucke, "Elektronik sigaralar genellikle nikotin içerir. Nikotin, nikotine bağımlılık yapar. Nikotin sağlığınız için zararlıdır." ifadelerini kullandı.

 

Bakan ayrıca, ucuz ve yaygın olarak bulunan tek kullanımlık elektronik sigaralarda bulunan "tehlikeli atık kimyasallarına" da dikkat çekti.

 

Avustralya, geçen yıl dünya çapında lider olarak nitelendirilen bir dizi sigarayla mücadele önlem paketi kapsamında tüm elektronik sigaraların eczaneler dışında satışını yasaklamıştı. İngiltere'de ise tek kullanımlık elektronik sigaraların satışının, çocuklar arasındaki yaygın kullanımını engellemek ve çevresel zararları azaltmak amacıyla Haziran 2025'ten itibaren yasaklanması planlanıyor.

 

Vandenbroucke, Belçika'nın "tütün lobisini zayıflatmak için Avrupa'da öncü bir rol oynadığını" söyledi ve AB yasalarının güncellenmesi çağrısında bulundu.

 

Belçika, 2040 yılına kadar yeni sigara içenlerin sayısını sıfıra ya da sıfıra yakın bir seviyeye indirmeyi hedefliyor ve sigarayı "caydırmak ve normalleşmesini önlemek" için başka adımlar da atıyor.

 

Halihazırda oyun parklarında, spor sahalarında, hayvanat bahçelerinde ve tema parklarında sigara içmek yasak. Ayrıca, 1 Nisan'dan itibaren 400 metrekareden büyük marketlerde tütün ürünleri satılamayacak ve satış noktalarında görünmeyecek.

 

2018 yılında yapılan resmi Belçika Sağlık Anketi'ne göre, 15 yaş ve üzeri nüfusun %15,3' her gün sigara içiyordu. Bu oran, 1997 yılında %25,5 idi. Eylül ayında açıklanacak olan 2023 anketinin sigara içme oranlarında daha da bir düşüş göstermesi bekleniyor, ancak hükümet, tütün kullanımını azaltma hedeflerine ulaşmak için daha fazla eyleme ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

 

Milano, uzun süredir hava kirliliği ile bilinen kuzey İtalya'nın iş ve moda merkezi olarak, çarşamba günü açık havada sigara içme yasağını yürülüğe koydu.

 

Şehirde sokaklarda ve kalabalık kamusal alanlarda sigara içenler 40 (£33) ila 240 (€) avro arasında para cezası ile karşı karşıya kalacak. Yasağın amacının hava kalitesini iyileştirmek ve pasif sigara içiciliğini önlemek olduğu belirtildi. Ancak, elektronik sigaralar bu yasaktan muaf tutuldu.

 

https://www.theguardian.com/world/2025/jan/01/belgium-becomes-first-eu-country-to-ban-sale-of-disposable-vapes

 

Haberi Paylaş

Bu web sitesi, size en iyi deneyimi sunmak için çerezleri kullanmaktadır. Kullanım Koşulları